Kulturális Akciócsoport tizenegyedik műhelymunkája

A KACS tizenegyedik workshopja a győri Kisfaludy Károly Könyvtárának meglátogatásával egybekötve valósult meg. A találkozó elején, a tagok megosztották egymással a legutóbbi találkozó óta történteket és köszöntötték az új résztvevőket,  akik először vettek részt a műhelyen: Horváth Sándor Domonkost a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér képviseletében, és Vörös Bernadett Győr város képviseletében.

 

 

Az ülés kezdetén Németh Tamás, a projekt szakmai vezetője bemutatta a jelenlegi helyzetet és az előző ülés óta megvalósított tevékenységeket. Többek között szót ejtett

  • a dunaszerdahelyi közbeszerzéssel kapcsolatos időpont módosításokról,
  • a Győr városa által beszerzésre került faházakról,
  • a projekt keretében megvalósuló kis és nagy rendezvényekről,
  • a közös rendezvénynaptár részleteiről,
  • a kiadványpultokról,
  • és végül a fejlesztés alatt álló Cultractive weboldalról, annak funkcióiról és hozzá kapcsoló marketingtevékenységről.

Ezt követően Somogyi Gábor  bemutatta a Dunaszerdahelyi Fürdő fejlesztéseit, a nagy medence átalakításának és a Cultacross projekt keretében megvalósuló színpad építésének jelenlegi állapotát. Javasolta, hogy egy általuk szervezett nagy nyárindító rendezvény keretében, ami egy sajtóesemény is lesz, az Arrabona EGTC területén dolgozó újságírókat érdemes lenne megismertetni egymással, közös sajtólistát építeni. A fürdő fejlesztéseinek köszönhetően a szezonban már 1000 fő marad “kerítésen belül”,  este is, akiknek érdemes lenne kulturális eseményeket biztosítani. A Cultacross projektnek köszönhetően, az Állatkerttel közösen megvalósították a dolgozói jegycserét: 100 belépőt adományoztak egymásnak kölcsönösen.
Somogyi Gábor szerint nem feltétlenül több látogatót kell idecsábítani, hanem inkább az ideérkezőket maradásra – és visszatérésre – kéne bírni. Ez már indulás előtti döntés, ezért a jó marketinggel és jó termékek fejlesztésével kell kezdeni. A sportesemények és a gasztronómiai fesztiválok népszerűek, és külső finanszírozás nélkül képesek működni – ezeket is el kéne adni 100 km-nél messzebb is.

Vörös Bernadett megfogalmazta, hogy az indulás előtti döntésre elérni a célcsoportokat, és több napos itt maradásra bírni azt jelenti, hogy kapcsolt szolgáltatásokból, már meglévők összekapcsolásából és újak megtalálásából kell sokat és jókat előállítani. Ez a hotelek érdeke, de nem ők csinálják – nem is annyira a szolgáltatókat, hanem a programokat kéne összekapcsolni. Érdemes lenne a szolgáltatókat marketing tanácsadással megtámogatni.

Horváth Sándor Domonkos szerint a nomádokra is figyelni kell, akik a szervezett turizmussal azonos súlyú utazótábort tesznek ki. Az identitás kérdéséhez elmondta, hogy Győrnek is többrétegű identitása van, ebből sok kincset elő lehet hozni, komoly kutatómunkák zajlanak. Az a fő kérdés: mi érdekes nekem? Az identitásban ezt kell észrevenni!

Takács Tímea szerint a marketingen van a hangsúly, azt kell ügyesen csinálni, és a már meglévő termékeket régión kívül reklámozni.

Flóris Orsolya és Dávid Veronika a HMI Kft. munkatársai, Somogyi Gábor egyik mondatát tartották meghatározó pontnak a fejlesztésben: Meg kell találni azokat az embereket, akik hitelesek és van történetük (pl. Nagy Iván, aki először vezetett minket Dunaszerdahelyen). Hiába írok csodás termékleírást, ha nincs hozzá emberem, aki azt felvállalja (pl. medertúrák működnek, mert vannak, akik ismerik ezt a terepet, nélkülük nem lenne ez a termék). A fenntartható, más konkurens régióktól ezt a régiót éppen ezek a hiteles történetek, termékek teszik vonzóvá (egy templom is csak történettel lesz termék, nélküle csak egy kőrakás).

Záró gondolatként Somogyi Gábor felvetette: meg kell találni a termékek felelőseit, akiket az érdekel és meg tudják találni a fejlesztéséhez szükséges szereplőket. A tizenkettedik alkalommal ezen a vonalon halad tovább a KACS: téma és területi szintű szerveződés, valamint potenciális új belépők meghívásának meghatározása.

Szólj hozzá!