Kezdetét veszi az építkezés a dunaszerdahelyi termálfürdőben

A nagyszabású építkezés a Cultacross (SKHU/1601/1.1/04) projekt keretében valósul meg, mely lehetőségre az Arrabona EGTC 2016 őszén sikeresen nyújtott be projekt javaslatot. A fejlesztés az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül meghirdetett „Természet és Kultúra” című prioritási tengelyhez kapcsolódóan valósulhat meg.
A „Győr és Dunaszerdahely kulturális együttműködésének fejlesztése” címet viselő projekt teljes költségvetése: 974 201, 71 €, mely konzorciumi formában az Arrabona EGTC mint vezető partner, Dunaszerdahely Városa és Győr Megyei Jogú Városának Önkormányzata, mint projektpartnerek részvételével zajlik. A projekt célja Győr, Dunaszerdahely és a régió gazdag kulturális örökségének jobb kihasználása a városok kulturális repertoárjának fejlesztésével, helyi művészek, döntéshozók, a civil társadalom és vállalkozók innovatív együttműködésére támaszkodva, valamint a meglévő szolgáltatások magasabb színvonalra emelése kisléptékű infrastrukturális beruházással, a meglévő felszerelések fejlesztésével.
Dunaszerdahely esetében az infrastrukturális fejlesztés a fürdő területén található tó revitalizációját érinti, míg Győr esetében kulturális rendezvények alkalmával hasznosítható faházak beszerzésére került sor. A fürdő területén elterülő tó ezidáig kihasználatlan volt, a revitalizációval viszont szeretnék feltárni a benne rejlő rekreációs lehetőségeket, színesítve ezzel a termálpark által nyújtott kínálatot. Az építkezés a tereprendezéssel vette kezdetét, amit egy 52 m hosszú, 3 m széles fahíd megépítése követ, mely összeköti a partot a tó közepén elterülő, csaknem fél hektáros szigettel. Másik jelentős létesítmény a hatszög alakú fedett víziszínpad, melyen különböző programokkal, koncertekkel, előadásokkal várják a nagyérdeműt. A színpaddal szemben kialakításra kerül egy 190 személy befogadására alkalmas nézőtér.
A kulturális és szabadidős programok a határmenti együttműködés keretében jól összekapcsolhatók, hiszen Győr és Dunaszerdahely igen közel fekszik egymáshoz. Győr pezsgő kulturális élettel büszkélkedhet a régióban, míg Dunaszerdahely gazdag szabadtéri programokat kínál. Az Arrabona EGTC szervezésében megvalósuló műhelymunkák végig kísérik az egész projektet, melynek eredményeképpen Győr és Dunaszerdahely város együttműködésében egy, a kulturális programkínálatot előtérbe helyező konkrét turisztikai attrakció jön létre. Ezen produktum népszerűsítéséhez járul hozzá a közös ajánlási rendszer, online és print formátumú kiadványok, IT platform kidolgozása és elkészítése. A látnivalókban, ill. programokban gazdag helyszínek több turistát vonzanak a térségbe, több lesz a szállóvendég, növekszik a vásárlói fogyasztás, ami kedvezően befolyásolja az egyes gazdasági ágakat (vendéglátás, turizmus, kereskedelem).

Tetszett a Tartalom?

Megosztás Facebookon