DRUHÝ WORKSHOP AKČNEJ KULTÚRNEJ SKUPINY

Pri príležitosti druhého workshopu Ildikó Ibolya (VMKDS) a Tímea Takács (pracovníčky samostatného referátu kultúry, mládeže a športu Mestského úradu v Dunajskej Strede), predstavili hlavné miesta kultúrneho života v Dunajskej Strede a kľúčových aktérov ich vedenia. Etnológ Ivan Nagy, kurátor Žitnoostrovského múzea, sprevádzal účastníkov po týchto miestach:

  • Galéria súčasných maďarských umelcov (http://www.kmgaleria.eu). Galéria je pod vedením asistenta Nicolasa Németha, predstaviteľa mladej generácie z Dunajskej Stredy, a estetika a historika Petra Ivána, absolventa Filozofickej fakulty bratislavskej Univerzity Komenského, manažovaná na vysokej úrovni a funguje formou nadácie vo Vermesovej vile. Budovaním medzinárodnej siete zhromažďujú diela maďarských umelcov žijúcich a tvoriacich kdekoľvek vo svete a vystavujú ich na svojich mesačných výstavách.
  • Ivan Nagy, kurátor Žitnoostrovského múzea (https://www.facebook.com/csallokozi.muzeum.dunaszerdahely), prostredníctvom výstavných siení múzea sídliaceho v tzv. „Žltom kaštieli“ predstavil históriu Dunajskej Stredy a jej regiónu, bohaté legendy spoločnosti, počnúc vílou Ilonou cez zrod diela s názvom „Príchod Maďarov“ až po ľudovú kultúru, ktorá definuje každodenný život Žitného ostrova.
  • Mestské kultúrne stredisko Benedeka Csaplára v Dunajskej Strede (http://www.vmkds.sk/hu) je inštitúciou organizujúcou najvýznamnejšie kultúrne podujatia pre maďarsky hovoriace publikum v regióne. Pod vedením riaditeľky Ildikó Ibolya bol taktiež zorganizovaný workshop, na ktorom sa účastníci oboznámili s programovou politikou, ktorá zabezpečuje udržateľnosť prevádzky 500-miestneho divadla, bábkového divadla a kinosály.

Mestské kultúrne stredisko Benedeka Csaplára v Dunajskej Strede (http://www.vmkds.sk/hu) je inštitúciou organizujúcou najvýznamnejšie kultúrne podujatia pre maďarsky hovoriace publikum v regióne. Pod vedením riaditeľky Ildikó Ibolya bol taktiež zorganizovaný workshop, na ktorom sa účastníci oboznámili s programovou politikou, ktorá zabezpečuje udržateľnosť prevádzky 500-miestneho divadla, bábkového divadla a kinosály.

Szólj hozzá!